LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Sanningen bakom Marias tårar för Martin Lidberg i SVT

26 mar, 2017 
Malin Ljung
Hockeyproffset Maria Rooth blir tårögd i "Mästarnas mästare" när brottaren Martin Lidberg avslöjar sanningen om sin tunga förlust i OS Aten 2004.
Annons

Söndagens avsnitt av “Mästarnas mästare” blir ett känslosamt avsnitt. När idrottsstjärnorna får en tillbakablick på brottaren Martin Lidbergs karriär berörs hockeyproffset Maria Rooth så hårt att tårarna tränger fram.

Orsaken är den klassiska öppningsmatchen i OS i Aten 2004, där Martin Lidberg snopet förlorade mot sin största konkurrent – ryssen Gogi Koguashvili.

De två rivalerna möttes redan i öppningsmatchen, en match som i efterhand diskuterats vilt och kritiserats för sin utgång. Lidberg förlorade nämligen under högst tveksamma förhållanden.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Det känns jättetråkigt att behöva prata om det, men man behöver ändå få fram sanningen, säger Lidberg i SVT.

Deltagarna i “Mästarnas mästare” får se klipp från Lidbergs karriär, och när det börjar rulla matchsekvenser från den ökända OS-matchen förklarar Lidberg vad som händer:

– Först kommer det upp poäng upp till mig, sen ändrade de så ryssen vinner matchen och ingen förstår för vad. Och där är mitt OS slut, säger han.

Annons

Idrottsstjärnorna bredvid honom blir alla tagna av historien och kan knappt förstå vad som hänt, samtidigt som den svenska brottaren avslöjar vad som hände direkt efter att slutsignalen ljudit:

– Det kommer mäktiga ryssar ner från läktaren, de ville se videon. Sen börja de titta på videon, sen ändrade de poängen och ryssen vinner.

Vännerna i programmet kan knappt ta till sig vad de precis fått höra:

– Jag är medveten om att brottningen varit korrupt tidigare, men jag förstod inte hur korrupt den var, säger Janni Larsson, brazilian iu-jutsu-stjärna.

Hockeyproffset Maria Rooth är dock den som tar mest illa vid sig av informationen:

– Det måste vara fruktansvärt. Jag vet själv, att träna fyra år inför ett OS och den besvikelsen när det inte går bra, den är inte lätt att handskas med, säger Maria med nedstämd min.

Maria är uppenbart berörd av Lidbergs öde i OS 2004.

Hon förklarar med tårar i ögonen varför hon berörs så mycket:

– Som idrottare tror jag att det är ganska lätt att sätta sig in i det jag har full förståelse för att han bara lämnar och kommer egentligen aldrig tillbaka, säger hon.

Annons

Martin Lidberg försöker nu att acceptera den delen av sin karriär, men låter den samtidigt inte ta över hans tidigare bragder.

– Jag bestämde mig för det på det sättet jag förlorade, det här får inte vara här som speglar min karriär. Jag ska minnas och komma ihåg det som jag lyckats med, att man ändå orkade kämpa och fullfölja den här drömmen att bli bäst i världen säger Martin.

FOTO: Faksimil SVT

Annons